sugarologies

Πέμπτη, 23 Ιουνίου 2011

Τράβα με ψηλά...σε απλά ιταλικά Tiramisù !

Το καλοκαίρι είναι εδώ, το ίδιο κι εγώ! Το καλοκαίρι είναι σαν την ένεση καφεΐνης μετά από ξεγυρισμένο ξενύχτι,σαν το φτέρνισμα που σου γαργαλά τη μύτη επί ώρες και επιτέλους σου κάνει την χάρη να απελευθερωθεί,σαν την χαρά που νιώθεις όταν βρεις στην τσέπη του παντελονιού σου ένα ξεχασμένο χαρτονόμισμα,ικανό να σε βγάλει από τη δύσκολη θέση ! Κάπως έτσι είναι το καλοκαίρι...κάπως έτσι είναι και τα συναισθήματα που σου βγάζει στην επιφάνεια το γλυκό "τράβα με ψηλά","πέτα με στα ουράνια","μίλα μου βρώμικα" και άλλα τέτοια..tirami su!
 

-Αν αγαπάτε το καλοκαίρι είμαι σίγουρη ότι θα αγαπήσετε και το Tiramisu...
-Aν αγαπάτε το καλοκαίρι και είστε ταυτόχρονα και coffee lovers τότε θα κεραυνοβοληθείτε άμεσα...
-Aν τέλος δεν σας αγγίζουν ούτε το καλοκαίρι ούτε ο καφές μη συνεχίσετε να διαβάζετε γιατί θα χαλαστείτε άσχημα καλοκαιριάτικα! 


Περί viagra λοιπόν ο λόγος...όπου viagra βλέπε tiramisu ! Το διεγερτικό και τονωτικό Tiramisu δεν είναι για χόρταση,δεν είναι από τα γλυκά που θα τα πάρεις μπροστα σου με το ταψί και θα τα ξετινάξεις στο λεπτό...αν σου τύχει κάτι τέτοιο ή που θα σκάσεις ή θα μείνεις ξάγρυπνος όλο το βράδυ μετανιωμένος για την λαιμαργία σου !


Βρήκα μετά από ενδελεχή έρευνα τη σωστή συνταγή..γνήσια ιταλική και άκρως θεραπευτική(για τις καλοκαιρινές βραδιές παρέα με τα τζιτζίκια ή έστω με τους φίλους).Οι παραλλαγές είναι αμέτρητες και ανάλογα τα κέφια και τα εφόδια στα ψυγείο σας μπορείτε να φτιάχνετε tiramisu για μέρες...
Σαν ιταλικό προιόν που είναι διαθέτει μπόλικο στυλ και ξεχείλιζει από φινέτσα και κομψότητα...και από καφέ espresso!



Η πραγματική ιστορία του Τιραμισου είναι σκέτος πονοκέφαλος.
Το μόνο σίγουρο είναι ότι το όνομα του είναι ιταλικό: Tirami-su και σημαίνει ''σήκωσέ με'' ή ''τράβα με επάνω'' (από το tirare mi su), ερμηνεύοντας έτσι το διεγερτικό αποτέλεσμα του καφέ.
Η πρώτη εκδοχή για την γέννηση του tiramisu ξεκινάει τον 17ο αιώνα στη Σιένα,εκεί επινοήθηκε προς τιμήν του Μεγάλου Δούκα Cosimo de Medici III και ονομάστηκε ''σούπα του Δούκα''. Άλλοι πάλι λένε ότι το τιραμισού δημιουργήθηκε κατά τη διάρκεια του Α' Παγκοσμίου Πολέμου. Τότε, οι γυναίκες στη Βόρεια Ιταλία έφτιαχναν το γλυκό για να το πάρουν οι άνδρες τους στον πόλεμο. Έλεγαν ότι η γλυκόπικρη γεύση του τιραμισού είναι σαν τον έρωτα και έτσι δεν θα τις ξεχνούσαν ποτέ.Αυτή η ιστορία μου αρέσει περισσότερο και δίνει στο tiramisu το κύρος που του αξίζει!
Οι περισσότεροι, όμως, πιστεύουν ότι το tiramisu είναι μια πρόσφατη δημιουργία και επισημαίνουν ότι, παρόλες τις ιστορίες και τις συνταγές που έχουν βρεθεί, η πρώτη τεκμηριωμένη αναφορά συνταγής tiramisù είναι αυτή που παρουσιάζεται σε ένα άρθρο του Giuseppe Maffioli, το 1981. Σε αυτό, ο Maffioli ισχυρίζεται ότι το tiramisu επινοήθηκε για πρώτη φορά περίπου το 1971 στην πόλη του Τρεβίζο, στο εστιατόριο Le Beccherie.
Αυτό το μικρό μπέρδεμα συμβαίνει με την ιστορία του tiramisu, παρόλ'αυτά δεν μας πτοεί καθόλου..σημασία έχει η ίδια η επινόηση και το καλό που μου κάνει κάθε φορά που συναντιόμαστε!Όπως και σήμερα...

Και επειδή έχει γίνει συνήθεια...έως και μανία,μαζί με τα υλικά συνοδεύω και το αντίστοιχο τραγούδι...αυτή τη φορά βρήκα το παρακάτω...ιταλικό γλυκό,ισπανικό τραγούδι...so close!

ΑΝΕΒΑΣΤΙΚΑ ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ ΤΟΝΩΤΙΚΟ TIRAMISU 
(αυθεντική συνταγή)

200γρ. τυρί μασκαρπόνε(ρικότα ή αλλό κρεμώδες ουδέτερο σε γεύση τυρί,στην έσχατη ένα τυρί τύπου φιλαδέλφεια)
2 αυγά
150γρ.ζάχαρη
1πακέτο μπισκότα σαβαγιάρ 
καφέ εσπρέσσο 4φλυτζανάκια(εναλλακτικά στιγμίαιο καφέ ή καφέ φίλτρου)

EXTRAS: κονιάκ ή ιταλικό κρασί marsala,κρέμα γάλακτος μαζί με τα ασπράδια αυγών για να γίνει πιο αφράτη η κρέμα.

ΠΩΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΖΕΣΑΙ ΤΑ ΑΝΕΒΑΣΤΙΚΑ ΥΛΙΚΑ


Ανακατεύεις τους κρόκους με τη ζάχαρη μέχρι το μείγμα να γίνει ξανθό σαν σουηδέζα τουρίστρια και αφράτο σαν το απόλυτο πουπουλένιο μαξιλάρι (η συνταγή λεέι για κάθε 100γρ τυρί 1 κρόκο αυγού). Προσθέτεις με μέτρο το τυρί ανακατεύοντας απαλά...φερθείτε με ευγένεια.Αφού έχεις χτυπήσει νωρίτερα τα ασπράδια ξεχωριστά, τα προσθέτεις και αυτά στο τέλειο μείγμα σου και το αφήνεις να κοιμηθεί και να σφίξει στο ψυγείο ! Εντω μεταξύ πίνεις και το espressaki σου και ότι μείνει το χρησιμοποιείς στη συνταγή,βουτάς τα "δάχτυλα κυριών" ή αλλιώς μπισκότα σαβαγιάρ στον καφέ μόνο από τη μία πλευρά και στήνεις το γλυκό σου..μία σειρά μπισκότα(δεν σε νοιάζει αν σπάσουν),μία σειρά κρέμα,στο ενδιάμεσο μπορείς να ρίξεις κοσκινισμένο κακάο ή τριμμένη κουβερτούρα...και κάπως έτσι το έκανες και αυτό..θαυμάζεις το αποτέλεσμα στα γρήγορα,κλείνεις τηλέφωνα και ξεκινάς για να ανέβεις ψηλά...μαζί με το tiramisu !!
φτιάξτε το tiramisu σαν μικρό παιδί

Σημαδιακή η ταινία "Άγρυπνος στο Σιατλ" (Τομ Χάνκς-Μεγκ Ράιαν) για το tiramisu...ή και το αντίστροφο.."έπαιξε" σε έναν διάλογο την περίοδο που η Αμερική δεν είχε αναγνωρίσει ακόμη την αξία του tiramisu ή μάλλον δεν ήξερε καν τι είναι...Πρόσεξε στο 1:25






1 σχόλιο:

  1. Συγγνώμη είμαι Ιταλίδα και έχω τρατορία εδώ και 30 χρόνια το τιραμισού δεν γίνεται με άλλο τυρί από μασκαρπόνε και δεν βάζουμε κρέμα γάλακτος ευχαριστώ πολύ

    ΑπάντησηΔιαγραφή