sugarologies

Τρίτη 25 Οκτωβρίου 2011

In Cake we trust !



"
Marie Antoinette, "Let Them Eat Cake"


Μου αρέσουν τα cakes, πάντα μου άρεσαν...δεν ήμουν ποτέ από αυτούς που έλεγαν θα φάω μόνο με βανίλια ή μόνο με σοκολάτα ή μόνο το μέσα ή μόνο την κόρα με το γλάσο...α πα πα! Πάντα του έδινα την χαρά να το απολαύσω και να του φερθώ όπως του πρέπει..και γι'αυτό έχω διατηρήσει μέχρι και σήμερα μία σχέση εμπιστοσύνης μαζί του, ώσπου τώρα έφτασε η ώρα να ΥπερSugarολογήσω για την ύπαρξή του !



Μετά από μια μικρή έρευνα που έκανα στον περίγυρο μου συμπέρανα ότι το cake ή ελληνιστί κέικ ή "κέκ" σύμφωνα με την γιαγιά, αποτελεί για τους περισσότερους ένα γλυκό ψωμί...και ως εκεί. Το αρτοσκεύασμα θα το βρουν μπροστά τους πολλές φορές κατα την διάρκεια της ημέρας, στον φούρνο το πρωί,στην δουλειά όλο και κάποια συνάδελφος θα έχει φέρει να κεράσει,στον απογευματινό καφέ πριν επιστρέψεις στο σπιτικό ,όπου και εκεί η Μάνα θα το προσφέρει με περίσσια ζεστασιά! Και θα το φας, θα το ριμάξεις δηλαδή και δε θα μείνει ψίχουλο για ψίχουλο...αλλά ως εκεί. Θα είναι πάντα για σένα το γλυκό ψωμί της νιότης σου, χωρίς πολλά φτιασίδια και όχι για πολλά γκαλά. ΤΙ ΚΡΙΜΑ!!!


Ορμώμενη από τα καθόλου ενθαρρυντικά αποτέλεσματα της ερευνάς μου για το cake σκέφτηκα να του αφιερώσω χρόνο και χώρο στον πάγκο της κουζίνας μου και να το κάνω το δόλιο να αισθανθεί ολίγον τι βασιλιάς ή κάτι σαν million dollar cake!$$$




Cake για όλους!
Με το συγκεκριμένο γλυκό μπορείς να κάνεις την φιγούρα σου και να αναδειχτείς σε μεγάλο δημιουργό της κουζινικής.Δεν θα σε δυσκολέψει ιδιαίτερα να το φτιάξεις αφού από πλευράς υλικών είναι αρκετά απλό ( η βασική συνταγή ) , η τεχνική από την άλλη έχει να κάνει αποκλειστικά και μόνο με μία λέξη : ΑΕΡΑΣ!
Η γιαγιά κρύβεται και πάλι πίσω από αυτό το γλυκό...και μετά η μαμά. Η καθεμία με την δική της συνταγή και την δική της φιλοσοφία στην κουζίνα...
H πρώτη χρησιμοποιούσε κάκαο, μπόλικα αυγά , συνήθως έβαζε χέρι , το έψηνε στην κυκλική φόρμα που πάντα μου θύμιζε σαμπρέλα και φυσικά το αποτέλεσμα ήταν ένα κέικ μπόμπα-τρέξε να σωθείς,ενώ η όλη διαδικασία κρατούσε περισσότερο από 1,5ώρα για να σε κάνει να σπαρταράς περιμένοντας.Η νεότερη κουζινομάχος προσθέτει σταγόνες σοκολάτας, χρησιμοποιεί μίξερ γιατί βιάζεται,τα αυγά τα μειώνει κάθε επόμενη φορά-ενώ αυξάνει την δόση του baking powder, στα καλύτερα της θα το φτιασιδώσει και με λίγο γλάσο και έξω από την πόρτα(μυξιάρικα!)

giagia's style


mama's style
 
my style


Προς το παρόν δεν έχω καταλήξει σε καμία από τις παραπάνω κουζινικές συμπεριφορές όσον αφορά στο cake...κάθε φορά μαζί του είναι σαν την πρώτη φορά..λίγο αμήχανη στην αρχή αλλά στο τέλος  φτάνουμε στο σημείο των παλαβών πειραματισμών και των τρελών συνδυασμών.


 Όσα βαριέστε να διαβάσετε,αλλά θα θέλατε να μάθετε για το cake

  • Η ιστορία των ευρωπαϊκών κέικ και των γλυκισμάτων φούρνου άρχισε από τη Μέση Ανατολή.
  • Τα πρώτα κέικ ψήθηκαν από τους Αιγυπτίους, έμοιαζαν πολύ με το ψωμί και περιείχαν μέλι και ξηρούς καρπούς.
  • Υπάρχουν ενδείξεις ότι ο όρος cake προέρχεται από τη λέξη kaka των Βίκινγκς και άρχισε να χρησιμοποιείται στην Αγγλία από τον 13ο αιώνα.
  • Οι ''πρόγονοι'' των σημερινών κέικ άρχισαν να ψήνονται για πρώτη φορά στα μέσα του 17ου αιώνα στην Ευρώπη.
  • Οι αρχαίοι Έλληνες ανακάτευαν κουκουνάρια, καρύδια, χουρμάδες, αμύγδαλα, παπαρουνóσπορο και έφτιαχναν πίτες που αποκαλούσαν ''πλακούντες''. Η συνταγή του γλυκίσματος πέρασε στους Ρωμαίους, που το ονόμασαν "placenta".
  • Για περισσότερες άχρηστες ή και χρήσιμες πληροφορίες πατήστε ασκόπως το κομβίον 
  • Επίσης CAKE είναι μια ωραιότατη μπάντα, πολύ μου άρεσε, δεν την ήξερα και θα τραγουδήσουμε μαζί τους αυτό : 





I CAKE, YOU BAKE

Πριν κατευθυνθείτε στην κουζίνα, προτείνω να μάθετε τι θέλετε...2 κατηγορίες κέικ υπάρχουν και είναι και οι δύο για σας! Κάντε την επιλογή σας...

1. Το αφράτο κέικ χωρίς πολλά λιπαρά
Κέικ με βάση τα αυγά-ζάχαρη-αλεύρι. Το φούσκωμα του κέικ προέρχεται από το καλό χτύπημα των αυγών με την ζάχαρη. Συνεχίζουμε προσθέτοντας την γεύση που θέλουμε να έχει το κέικ μας (σοκολάτα, βανίλια, πορτοκάλι, κανέλλα κ.λ.π), το λιωμένο βούτυρο ή αραβοσιτέλαιο και τέλος το αλεύρι.

2. Το λιπαρό κέικ - πιο γεμάτο στην γεύση και πιο συμπαγές
Κέικ με βάση το βούτυρο-ζάχαρη- αυγά. Το φούσκωμα του κέικ προέρχεται από το baking powder που πρέπει να ανακατευτεί με το αλεύρι. Απαιτεί πολύ καλό χτύπημα του βουτύρου με την ζάχαρη, κάνοντας ένα καλά μαλακό και αφράτο μίγμα. Συνεχίζουμε προσθέτοντας ένα -ένα τα αυγά, την γεύση που θέλουμε να έχει το  κέικ μας (σοκολάτα, βανίλια, πορτοκάλι κ.λ.π)  και στο τέλος το αλεύρι με το baking powder.

Επειδή οφείλω να διευρύνω το αναγνωστικό κοινό των sugarologiwn,σκέφτηκα να βάλω και κάτι που θα συνδυάζει τις ''Γλυκιές Αλχημείες'' και τους ''4 ΤΡΟΧΟΥΣ"...προσπάθησα!


 MY BAKE, MY CAKE!

Η συνταγή είναι μια μίξη γιαγιάς-γιατί έβαλα χέρι-, μαμάς-γιατί έβαλα σοκοπάστα nutella και δικιά μου για όλα τα υπόλοιπα.

ΥΛΙΚΑ
1 φλυτζάνι τσαγιού βούτυρο που έχει μείνει εκτός ψυγείου
1 και 1/2 φλ.τσαγ. ζάχαρη (όχι άχνη)
5 αυγά
1 βανίλια
λίγο κονιάκ (έλεγε η γιαγιά εγώ έβαλα λικέρ αμαρεττο)
2 γεμάτες κουταλιές σούπας σοκοπάστα Nutella
3 και 1/2 φλ.τσαγ. αλεύρι 
3 κουταλάκια του γλυκού baking powder
λίγο αλάτι

Βάλτε μίξερ στην πρίζα και αφήστε να μονομαχήσουν το βούτυρο με την ζάχαρη για 5 λεπτά ώσπου να γίνουν ένα και να εξαφανιστεί η ζάχαρη. Ρίξτε τα αυγά ένα ένα, χτυπήστε τα. Ήρθε η ώρα για χέρι-προσθέστε βανίλια και κονιάκ και τη σοκοπάστα και λίγο λίγο το αλεύρι,που έχει συνευρεθεί με το αλάτι προηγουμένως,ανακατεύοντας απαλά απαλά και αεράτα για να μην χάσει το φούσκωμα του. BAKING TIME! Βουτυρώστε και αλευρώστε πολύ καλά μια φόρμα για κέικ και ψήστε στην μεσαία σχάρα,στις αντιστάσεις, όχι αέρα για 50 με 60 λεπτά στους 170 oC . Κάντε το test με την οδοντογλυφίδα το τελευταίο δεκαλεπτο για να δείτε αν είναι έτοιμο. Μην το βγάλετε από την φόρμα πριν το μισάωρο..υπομονή! Το δικό μου ήταν..και από πάνω άπλωσα και λίγη μαρμελάδα βερίκοκο που είχε βαρεθεί στα αζήτητα του ψυγείου!

ΤΙ ΔΕΝ ΠΗΓΕ ΚΑΛΑ ;
1. Δεν χτυπήσαμε καλά τα αυγά με την ζάχαρη -για το αφράτο κέικ.
2. Βάλαμε λιγότερο από το απαιτούμενο baking powder, για το λιπαρό κέικ.
3. Δεν ήταν καλά προθερμασμένος ο φούρνος μας.
4. Ο φούρνος δεν έπρεπε να ανοίξει παρά μετά από 20-30 λεπτά ψήσιμο.
5.Δεν είχαμε διάθεση.
6.Δεν διαβάσαμε εδώ








HAPPY BIRTHDAY...CAKE!
Πίσω από την τούρτα γενεθλίων κρύβονται μάλλον οι αρχαίοι Έλληνες. Έφτιαχναν ένα είδος γλυκού ψωμιού με μέλι σε στρογγυλό σχήμα και το πρόσφεραν στη θεά της σελήνης, την Άρτεμη. Το κέικ συμβόλιζε το φεγγάρι και τις αλλαγές του, το στόλιζαν μάλιστα με κεριά, την πανσέληνο, για να λάμπει όπως η σελήνη. Άλλοι πάλι πιστεύουν ότι οι Γερμανοί επινόησαν την τούρτα όταν καθιέρωσαν την γιορτή των παιδικών γενεθλίων. Εμπλουτίστε τις γνώσεις σας με αυτό




Το κέικ είναι σαν την ζεστή παντόφλα του χειμώνα που θα την χαρείς να την φορέσεις γυρίζοντας σπίτι και θα την εκτιμήσεις διπλά που στέκεται πιστή κοντά σου! Άντε μην ξεχνάτε τους καλούς σας τρόπους και μην χαραμίζεστε μόνο στις τρούφες,τις σοκολατίνες και τα μπακλαβαδάκια...το πιο ζεστό γλυκό ψωμί είναι το CAKE και βρίσκεται κάπου εκεί έξω...

2 σχόλια:

  1. Πολύ καλό το άρθρο σου για το κέικ και πολύ ενημερωτικό. Μου αρέσουν και μένα πολύ τα κέικ, περισσότερο τα σοκολατένια, αλλά και οι άλλες γεύσεις δεν με χαλάνε

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Σε ευχαριστώ eleftheria ! Χαίρομαι που σου άρεσε...σοκολατένια ή όχι τα cakes είναι μια καλή παρέα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή