sugarologies

Τετάρτη 16 Μαρτίου 2011

Peanut Butter Cookies...we are back!




Αργήσαμε αλλά εδώ είμαστε! Γλυκά δεν ξεχάσαμε να φτιάχνουμε, φτιάξαμε αρκετούτσικα και νοστιμούτσικα!!
Ξεκινάω γρήγορα γρήγορα να σας πω για τα φυστικοβουτυρένια μπισκότα γιατί πολλές σοκολατοφούριες έχω και πρέπει να αναπληρώσω τον χαμένο sugaroχρόνο!


Το φυστικοβούτυρο δεν είναι και πολύ γνωστό στα μέρη μας,πιο πολύ αγαπάμε τη μερέντα, τις μαρμελάδες ή το μέλι στην καλύτερη περίπτωση όμως σιγά σιγά αρχίζει και γίνεται πιο οικείο και προσωπικά θεωρώ ότι είναι περισσότερο υγιεινό από άλλα .Στην Αμερική,στην Αγγλία,την Ολλανδία και τις Φιλιππίνες παιζει πολύ, καιρός να ασχοληθούμε και εμείς λίγο μαζί του !        

                                                                                             
                                                          
Λίγα για την ιστορία :  
Εμφανίζεται ήδη από το 950 π.Χ στη Νότια Αμερική, οι αρχαίοι Ίνκας χρησιμοποιούσαν τα φυστίκια στη διατροφή τους και πολλές φορές σαν αλοιφή για το δέρμα.Την εποχή των μεγάλων ανακαλύψεων τα φυστίκια, (αυτά με το κέλυφος που τρώει ο Γκούφυ) μετακόμισαν στην Αφρική, στην Ισπανία και οι εκεί οι κάτοικοι της τελευταίας τα μοσχοπούλησαν σε αποίκους της Νέας Αμερικής!
Χρόνια αργότεραΤο φυστικοβούτυρο υιοθετήθηκε από τον Αμερικανικής καταγωγής γιατρό και χορτοφάγο Dr John Harvey Kellogg το1894 ως μια θρεπτική και ευκολόπεπτη υγιεινή τροφή για τους ασθενείς του. Δεν περιέχει καθόλου βούτυρο ή άλλα γαλακτοκομικά προϊόντα. Το φυστικοβούτυρο συνήθως περιέχει φυστίκια, αλάτι και μερικές φορές γαλακτοματοποιητή.Αυτά τα ολίγα για τους διψασμένους για γνώσεις!

Αν ακούτε βούτυρο και τρομάζετε κάνετε λάθος ! Το φυστικοβούτυρο με το βούτυρο δεν συναντήθηκαν ποτέ! Αντίθετα για να σας καθησυχάσω είναι μια τροφή υψηλής περιεκτικότητας σε βιταμίνη Ε, η οποία ειναι το ισχυρότερο αντιοξειδωτικό του ανθρώπινου οργανισμού και καταπολεμά τον καρκίνο, επίσης Βιταμίνη Β3, περιέχει πρωτεΐνες, υδατάνθρακες και φυτικά ακόρεστα λιπαρά («καλά» λιπαρά) που ανεβάζουν την καλή χοληστερίνη,ρίχνουν την κακή,αδυνατίζουν,βοηθάνε στη λίμπιντο κλπ, καθώς και σίδηρο και ασβέστιο.Θεωρείται ότι συμβάλλει στην αντιγηραντική διαδικασία και καταπολεμά τα βακτήρια/ιούς/μύκητες και τέλος βοηθά στην καταπολέμηση των καρδιαγγειακών ασθενειών ενώ προλαμβάνει και το αλτσχάιμερ.


 Παρόλ'αυτά αγνό φυστικοβούτυρο θα βρείτε δύσκολα εκτός και αν το φτιάξετε μόνοι σας(200γρ φυστίκια (καθαρισμένα) στο μπλέντερ με λίγο μέλι και 2 κουταλιές ελαιόλαδο)-αλήθεια οι αναγνώστες μου μαγειρεύουν ποτέ;
Aυτό του εμπορίου δεν είναι και της καλύτερης ποιότητας αφού περιέχει αρκετά συντηρητικά αλλά τέλος πάντων τώρα θα βολευτούμε με αυτό! Με μέτρο...1-2 γερές κουταλιές την μέρα δεν θα σας βλάψει!

Είδατε τι καλά; Ξανασκεφτείτε το λοιπόν την επόμενη φορά που θα διασταυρωθούν τα βλέμματα σας στο ράφι του super market!
Υ.Γ. Αν είστε αλλεργικοί στα φυστίκια αγνοήστε την παρακάτω συνταγή και επισκεφτείτε ξανά το blog σε καμια βδομάδα για να βρείτε κάτι να φάτε!
                                                                         
Δείτε τώρα τα δικά μου πειράματα με το φυστικοβούτυρο, που προσωπικά το προτιμώ όχι σκέτο αλλά  σε συνδυασμό με nutella σε ζεστό ψωμάκι ή αλλιώς σε μορφή μπισκότου με την συνοδεία ζεστού καφέ! Μούρλια ...που θα λεγε και ένας φίλος!!
 ένας φίλος σαν και αυτόν!

ΦΥΣΤΙΚΟΒΟΥΤΥΡΕΝΙΑ ΜΠΙΣΚΟΤΑ-PEANUT BUTTER COOKIES
Η συνταγή 


Πιο απλή πεθαίνεις...και αν δεν την κάνεις θα σε ανακηρύξω σε άχρηστο φυστικοβουτυρένιο μπισκοτοπαρασκευαστή! Πάμε!

1 βαζάκι φυστικοβούτυρο-εμπορίου λέμε γιατί μόνοι δεν το φτιάχνουμε (διαλέξτε κάποιο που να μην έχει ζάχαρη μέσα)
100 γρ. ζάχαρη 
1 αυγό  


Αυτά αρκούν ! Αφού τα ανακατέψετε πολύ καλά θα γίνει μια ωραία ζύμη. Πάρτε στο χέρι σας κομματάκια και ξεκινήστε να πλάθετε σε μικρά μπισκότα, αν θέλετε δώστε τους και σχήμα της επιλογής σας! Τοποθετήστε τα ένα ένα και όχι πολύ κολλητά σε ένα ταψί, δεν χρειάζεται να το βουτυρώσετε, και προθερμάνετε τον φούρνο στους 170-180ο C . Θα βγούν γύρω στα τριάντα μπισκότα,ψήστε τα για 10 -15 λεπτά (ανάλογα τον φούρνο) και συγχρόνως στο 10λεπτο φτιάξτε και καφέ! Όταν θα τα βγάλετε αφήστε για 20 λεπτά να κρυώσουν και μετά δοκιμάστε να τα βγάλετε από το ταψί ! Αυτό ήταν !


Τώρα μπορείτε να λέτε ότι φτιάχνετε και δικά σας μπισκότα...και θα σας πιστεύουν κιόλας! Έτσι την πάτησαν και οι δικοί μου δοκιμαστές!!χμ!
Καλή επιτυχία και καλό φάγωμα...μην τα τσακίσετε αμέσως και γρήγορα ! Θα σας πέσουν βαριά..έχετε υπομονή και φειδώ...λιγούρηδες! Για να μη μασουλάτε συνέχεια σας έχω πιο κάτω ένα παιχνίδι για να ξεχαστείτε για λίγο !


Καθώς και πολύ "χρήσιμες" πληροφορίες για το φυστικοβούτυρο! Καλή διασκέδαση!
-Δοκιμάστε να καλύψετε ένα κουκουνάρι με φυστικοβούτυρο και πάνω σε αυτό ρίξτεκαναβούρι(έτσι δεν το λένε;) ,αφήστε το στην αυλή σας και θα γίνετε ο καλύτερος φίλος-ταιστής των πουλιών.

-Το φυστικοβούτυρο αποτελεί την καλύτερη και αποτελεσματικότερη ποντικοπαγίδα-ξεχάστε τα τυράκια!

-Τα έλαια που περιέχει το φυστικοβούτυρο είναι γνωστό ότι βοηθάνε στο να ξεκολλήσεις από τα μαλλιά, την τσίχλα  που σου κόλλησε ο ανόητος συμμαθητής σου.
-Στα γερμανικά το φυστικοβούτυρο λέγεται pindakaas (peanut cheese) ,γιατί η λέξη butter είχε προστατευμένη ονομασία προέλευσης από τους Ολλανδούς.

Αν δεν σας έφτασαν όλα αυτά τα χρήσιμα tips ρίξτε και εδώ μια ματιά για να κάνετε μάστερ στην αμερικάνικη κουλτούρα του φυστικοβούτυρου...διαφορετικά φάτε τα μπισκοτάκια και σσσσςςςςςςςςς!!!