sugarologies

Κυριακή 27 Νοεμβρίου 2011

Μια φορά και ένα...ρυζόγαλο!


Μία βροχερή νύχτα του χειμώνα...

Μια παρέα φίλων...


 Ένα banoffee (το γλυκό της πρώτης ανάρτησης)...



  Ένας υπολογιστής και ένα κορίτσι...



 Πολλά λόγια....(πολλά όμως!)


                                                         

                                                                       Kαι μετά το γλυκοχάος!


Κάπως έτσι γεννήθηκαν οι Sugarologies...που έγιναν μέρος της γλυκοζωής μου και έκαναν τους φίλους μου ακόμα πιο φίλους μου!


Την προηγούμενη Δευτέρα συνέβη κάτι πολύ σπουδαίο για τις Sugarologies.
Βγήκαν από το καβούκι τους ή καλύτερα από την κουζίνα τους και συστήθηκαν με δόξα και τιμή σε κόσμο έξω από τον δικό τους. Μία βιβλιοθήκη τις φιλοξένησε και τις γνώρισε σε γλυκολάτρες και μη, ενώ πάνω σε ένα πανί προβολής ξετυλίχτηκε η ιστορία των γλυκών της Θεσσαλονίκης. 
Παρουσιάσαμε την αγαπημένη μπουγάτσα (οι Σέρρες μιλάνε καλύτερα για αυτήν), τα συμμετρικά τρίγωνα Πανοράματος, τα μυρωδάτα τσουρέκια, τα σερμπέτικα σιροπιαστά με πρωταθλητές τα κουρκουμπίνια, τις τουλούμπες και τα ροξάκια, τα παραδοσιακά γλυκά του κουταλιού και τα λουκούμια...ενώ δεν ξεχάσαμε τον χαλβά με σιμιγδάλι, το τρεμουλιαστό γαλακτομπούρεκο και τα φρέσκα ροδίνια.





Ειδική μνεία έγινε για το ρυζόγαλο,ένα πολύ παλιό σπιτικό γλυκό και δικό μου αγαπημένο που με το τέλος της παρουσίασης αναδείχτηκε σε κέρασμα της βραδιάς!

Ήρθε λοιπόν η ώρα να μιλήσω για τις κρέμες και πιο συγκεκριμένα για το ρυζόγαλο, που εντάξει μπορεί να μην είναι Το Απόλυτο Γλυκό ή να μην "πουλάει" επειδή έχει πολύ γάλα και καθόλου σοκολάτα αλλά σε μένα θυμίζει τα χρόνια στο νηπιαγωγείο που το έτρωγα για δεκατιανό και στο τέλος είναι τόσο παραδοσιακό και διαχρονικό που μια υπενθύμιση της γεύσης του θα με έκανε να χαμογελάσω !



Βράσε ρύζι...με γάλα και στην κορφή κανέλα
Κάπως έτσι περιγράφεται με απλά λόγια η παρασκευή του ρυζόγαλου!
 Ανά τον κόσμο είναι γνωστό σαν πουτίγκα ρυζιού και σε κάθε χώρα που μαγειρεύεται το βρίσκουμε με διαφορετικές συνταγές από αυτή που εμείς ξέρουμε. Παραλλαγές και διαφοροποιήσεις υπάρχουν στα υλικά :

  • ΡΥΖΙ ( κοντόκοκκο ή μανρύκοκκο, γλασέ, καρολίνα, μπασμάτι, καφέ ή μαύρο )
  • ΓΑΛΑ (πλήρες ή με χαμηλά λιπαρά, συμπυκνωμένο, κρέμα γάλακτος, γάλα καρύδας κλπ)
  • ΜΠΑΧΑΡΙΚΑ ( κανέλλα, πιπερόριζα, μοσχοκάρυδο,γαρίφαλο, βανίλια)
  • ΖΑΧΑΡΗ (λευκή κρυσταλλική, καστανή, εναλλακτικά προσθέτουν φρούτα,σταφίδες,μέλι)
Επιπλέον τη διαφορετική γεύση στο ρυζόγαλο μπορούν να δώσουν το ξύσμα από λεμόνι ή πορτοκάλι,τριμμένο φυστίκι Αιγίνης,ροδόνερο,μαστίχα,κρόκος Κοζάνης κ.α

M'halbi (Αλγερία) Πουτίγκα ρυζιού με κανέλα και ροδόνερο
Tsampodaro (Φιλιππίνες) Πουτίγκα ρυζιού με σοκολάτα
Payasam (Nότια Ινδία) Αργοβρασμένο ρύζι σε γάλα,ζάχαρη και πολλά καρύδια
Arroz doce (Πορτογαλία) Με ρύζι,γάλα,ζάχαρη,αυγά,κανέλα,φλουδες λεμονιού
Milchreis (Γερμανία)Με ρύζι,γάλα,ζάχαρη,κανέλα,σάλτσα μήλου,κεράσια
Sütlaç (Τουρκία) Ζεστό ή κρύο,γίνεται στον φουρνο,ως γλυκαντική ουσία χρησιμοποιείται ζάχαρη ή πετιμέζι
Στην Αγγλία είναι δημοφιλές γλύκισμα και αγαπημένο στα παιδιά, από τα χρόνια της Βασίλισσας Βικτώριας...επίσης αναφέρεται σε έργο του Charles Dickens.
Arroz con dulce ( Πουέρτο Ρίκο)
Με γάλα καρύδας,ινδοκάρυδο,βούτυρο,σταφίδες,τζίντζερ,βανίλια,ζάχαρη,καρύδια και ξυσμα λεμονιού

Έτσι το κάνουν στις Ινδίες !!





ΤΙ ΓΝΩΡΙΖΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΡΥΖΟΓΑΛΟ ; 

-Οι ρίζες προέλευσης και ιστορίας του ρυζόγαλου φτάνουν μέχρι την αρχαιότητα. Από τότε σχετιζόταν με την καλή διατροφή ενώ βρέθηκε να αναφέρεται σε περισσότερα κείμενα ιατρικού περιεχομένου παρά σε βιβλία συνταγών κυρίως για την ευεργετική του δράση στην αντιμετώπιση στομαχικών διαταραχών!

-Στην Δύση γνωρίσαμε το ρυζόγαλο χάρη στην Μέση Ανατολή και την Περσία .
Firni για την Ινδία (εισαγωγή από τους Μογγόλους) ή Shola για το Ιραν και Αφγανιστάν.Η Ευρώπη έφτιαχνε ρυζόγαλο με γάλα κατσίκας από την εποχή της Αρχαίας Ρώμης. Κατά τον Μεσαίωνα γνώρισε στιγμές δόξας αφού έγινε γλυκό πολυτελείας !

-Στην Ελλάδα το ρύζι έγινε γνωστό μετά την εκστρατεία του Μ.Αλέξανδρου στην Ινδία.
Στα χρόνια του Βυζαντίου το ρυζόγαλο ονομάστηκε " γλυκό των πλουσίων ". Περνώντας τα χρόνια άρχισε να εκτιμάται ακόμη περισσότερο η διατροφική του αξία και οι μαμάδες το έκαναν αναπόσπαστο στοιχείο της ανάπτυξης των παιδιών!


ΧΟΡΤΑΣΤΕ ΓΝΩΣΕΙΣ ΕΔΩ















Το κανελώνετε το ρυζόγαλο ; 

Η κανέλα είναι η κολλητή του ρυζόγαλου! Αν και από μόνο του στέκεται με άνεση σε τραπέζι με καλεσμένους, δεν θα περάσει απαρατήρητη η απουσία της κολλήτης κανέλας. Δοκιμάστε να βράσετε το γάλα με ξυλάκια κανέλας αν όχι με κάποιο άλλο μπαχαρικό και στο σερβίρισμα να πασπαλίσετε μέχρι να χορτάσει το μάτι σας!








Η συνταγή για το ρυζόγαλο με μέλι ....Ακολουθήστε τις οδηγίες και εμπιστευτείτε τις εικόνες!!
Αμέσως μετά δείτε και ΑΥΤΟ...
They draw and cook



Η δικη μου συνταγή για το ρυζόγαλο...και η πιο πετυχημένη !

ΤΑ ΥΛΙΚΑ
1 λίτρο γάλα

250 γρ κρέμα γάλακτος

50 γρ. ζάχαρη

φλοίδες από 1 λεμόνι

100 γρ. ρύζι γλασέ

Κανέλα για το πασπάλισμα

Η ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
Σε μία κατσαρόλα βάζουμε το γάλα, το ρύζι, τις φλοίδες από το λεμόνι και την τοποθετούμε στη φωτιά. Αφήνουμε να σιγοβράσουν για 20 λεπτά περίπου μέχρι να δέσει το ρυζόγαλο. Κατεβάζουμε από τη φωτιά και ρίχνουμε τη ζάχαρη. Ανακατεύουμε και τοποθετούμε την κατσαρόλα σε ένα σκεύος με παγάκια. Συνεχίζουμε το ανακάτεμα ώσπου το ρυζόγαλο κρυώσει. Με αυτόν τον τρόπο δεν πιάνει κρούστα και γίνεται βελούδινο,μεταξένιο και όλα αυτά!
Σερβίρουμε πασπαλίζοντας με λίγη κανέλα και μετά αρπάζουμε κουτάλι και βουτάμε !
Καλή επιτυχία