sugarologies

Παρασκευή 16 Δεκεμβρίου 2011

Είμαι Μελομακαρονάς, τι να κάνουμε!

Σαν βγεις στον πηγαιμό για τις γιορτές δεν θα γυρίσεις πίσω ο ίδιος! 
     
 Με το πέρας της περίοδου αυτής θα έχεις σίγουρα βάλει κανένα κιλάκι παραπάνω, όλο και κάποιο καρύδι θα έχει μείνει κολλημένο στο δόντι και η κλασική χειρονομία των γιορτών "τσιμπάω και φεύγω" θα σε καταδιώκει και θα συνεχίσει να σε χαρακτηρίζει για ακόμη λίγο !



Πως θα περάσεις τα Χριστούγεννα ; 



Δεν είναι δύσκολο να απαντήσεις...



φαγητό, ποτό, ξενύχτι, δώρα και έξοδα, τραπέζια με συγγενείς που είχες ξεχάσει ότι υπάρχουν και συγγενείς που θέλεις να ξεχάσεις ότι υπάρχουν, τρέξιμο απο δω, τρέξιμο από κει, να προλάβεις να δεις και να κάνεις όλα αυτά τα ωραία που γίνονται τα Χριστούγεννα!







Μην αγχώνεσαι και μη πέσεις στην παγίδα τους, το μυστικό και όλη η ουσία των γιορτών -με το ζόρι πρέπει να περάσεις τέλεια και να χαμογελάς- βρίσκεται μέσα στα ντουλάπια σου, πάνω στα ράφια σου και κυρίως στην ανιδιοτελή ζεστασιά του φούρνου σου ! Μείνε σε αυτά και δώσε λίγη από την χριστουγεννιάτικη αγάπη σου στις ζάχαρες, στα μέλια, στα αμύγδαλα , στα βούτυρα και τα δαμάσκηνα! Spread the love!
Μην φοβηθείς! Το σύμπαν θα στο ανταποδώσει...αν το θυμηθεί!



Έχεις πολλές επιλογές και αναλόγως τα γούστα είναι δεδομένο ότι θα περάσεις αρκετό από τον χρόνο των άγιων τούτων ημερών στην κουζίνα παρέα με γεύσεις και μυρωδιές, μέχρι το δέρμα σου να ποτίσει  και οι γείτονες να αρχίσουν να χτυπούν τα κουδούνια..για να σου τα ψάλλουν !


Μακαρόν, Μακαρόνια και Μελομακάρονα !

Ανάμεσα σε κουραμπιέ και μελομακάρονο επέλεξα να μιλήσω για τα δεύτερα γιατί είναι πιο εύκολα να γίνουν, τα υλικά είναι πιο φτηνά, δεν λερώνουν όσο οι κουραμπιέδες και κυρίως δεν χρησιμοποιείς την λέξη 'μελομακάρονο ' για να υποτιμήσεις κάποιον !
Δεν ήταν το καλύτερο μου μέχρι πρόσφατα, πιστεύω ότι πριν τα 20 μου χρόνια δεν εκτιμούσα κανένα γλυκό που δεν είχε σοκολάτα...ευτυχώς μεσολάβησαν άλλα 6 χρόνια...

Μέλι και καρύδι από την φύση τους αφροδισιακά δίνουν πόντους στο μελομακάρονο..ενώ το λάδι θα βοηθήσει λίγο παραπάνω στο να τα φάτε χωρίς τόσες πολλές ενοχές και χωρίς παύσεις ! Έτσι κάνω και γω...
είμαι μελομακαρονού τι να κάνουμε ;

Και γιατί παρακαλώ Μελομακάρονο ; 

Μελομακάρονο που δεν έχει καμία σχέση με τα μακαρόνια με μέλι, αν και θα ήταν μια ενδιαφέρουσα προσέγγιση! Μακαρόνι κατά την ελληνική λέξη "μακαρωνία" (μακαρία+αιωνία) που σημαίνει νεκρώσιμο δείπνο με βάση τα ζυμαρικά...μπρρρρ!
Και μακαρωνία από την αρχαία ελληνική λέξη μακαρία,ψυχόπιτα,μικρός άρτος που διανέμεται κατά την ταφή ή το μνημόσυνο. Στους νεότερους χρόνους ένα γλύκισμα που έμοιαζε με τη μακαρία βουτήχτηκε στο μέλι και γι αυτό ονομάστηκε μελομακάρονο.
Το γαλλικό μακαρόν (μπισκότο από ασπράδι αυγού,αμυγδαλα,ζάχαρη) πήρε το όνομα του από την ιταλική λέξη  maccarone (maccare=κόβω) γύρω στο 1500 .






Υλικά για Μελομακάρονα 

Λάδι                                 2 ποτήρια νερού                                  ΣΙΡΟΠΙ
Νερό                                 μισό ποτήρι                  
Αλεύρι                              4 ποτήρια                                          2 ποτήρια νερό
Σιμγδάλι(ψιλό)                4 κουτ.σούπας                                  2 ποτήρια ζάχαρη
Βaking Powder                 2 κουτ.σούπας                                 2 ποτήρια μέλι,2 ξυλάκια κανέλας
Ζάχαρη                             1 ποτήρι                                             φλούδες πορτοκαλιού
Χυμός από 2 πορτοκάλια και το ξύσμα τους
Κανέλα                            4 κουτ.γλυκού
Γαρίφαλο (τριμμένο)      1 κουτ.γλυκού
Μοσχοκάρυδο                 2 κουτ.γλυκού
Καρύδι                             όσο προτιμάτε
Κονιάκ                             1 σφηνάκι      


Μην ξεχάσετε να :

-ανακατέψτε ξεχωριστά τα υγρά υλικά με τα μπαχαρικά και ξεχωριστά τα στερεά. Δεν χρειάζεται πολύ ανακάτεμα,αρκούν λίγες κινήσεις!

-το μέγεθος εξαρτάται από τα γούστα σας, προσωπικά προτιμώ να τα φτιάχνω σε μέγεθος μπουκιάς
-ψήστε τα στους 185 βαθμούς Κελσίου για 20-25 λεπτά ανάλογα το μέγεθος.

-σιροπιάστε αμέσως σε κρύο σιρόπι βουτώντας τα για λίγη ώρα, τα ζεστά μελομακάρονα θα το ρουφήξουν σαν σφουγγάρι.Μετά το σιρόπιασμα βάλτε τα πάνω σε μία σχάρα για να φύγει το περιττό.


-αποτελειώστε τα με μέλι και καρύδια!

Αν είστε εξαιρετικά λιγούρηδες...εννοώ μερακλήδες, μπορείτε να ρίξετε σοκολάτα από πάνω ή να προσθέσετε δαμάσκηνα!

Καλή επιτυχία και καλή διασκέδαση !