sugarologies

Δευτέρα, 17 Ιανουαρίου 2011

And the battle begins....




Και η πρώτη sugaroλογία είναι γεγονός...τα ρα τα ταααν (ο ήχος από τα ντράμς)!!!

Και για τα εγκαίνια λοιπόν θα sugaroλογήσουμε όχι με την diva της ζαχαροπλαστικής,την σοκολάτα-όπως όλοι θα περίμεναν-αλλά την ενζενί της παρέας...την σκανδαλιάρα ΚΑΡΑΜΕΛΑ που άμα σου πάρει τον αέρα θα σου κάτσει στον λαιμό και δεν θα ξεκολλάει! Για τους πιο ρομαντικούς αλλά και τους πιο εναλλακτικούς, που όμως αποζητούν το επόμενο βήμα της γευστικής απόλαυσης η καραμέλα θα αναδειχτεί ως την καλύτερη ερωμένη καθώς θα τους εκπλήσσει συνεχώς με την ικανότητα της να μεταμορφώνεται και να αλλάζει ρόλους. 'Ετσι η πηχτή της υφή και το ελκυστικό της χρώμα δεν αφήνουν και πολλούς ασυγκίνητους...ούτε και εμένα!
Για να την τιμήσω και να την καλοπιάσω,θα της στρώσω κόκκινο χαλί(ελπίζω μόνο να μην κολλήσει) και θα σας την γνωρίσω λίγο παραπάνω, στο τέλος θα σας προτείνω και μια συνταγή για να την κάνετε και δική σας φίλη!

Από το λατινικό cannamellis (canna:καλάμι mellis:μέλι).
Η ύπαρξη της καραμέλας είναι τόσο παλιά όσο και οι δεινόσαυροι...εντάξει όχι και τόσο παλιά! Σίγουρα όμως όταν μιλάμε για καραμέλα μιλάμε και για ζάχαρη, η μόνη γεύση που ποθεί ο άνθρωπος από τη στιγμή που θα γεννηθεί! Η βιογραφία της καραμέλας δεν είναι και πολύ γνωστή, παρ'όλα αυτά κάποιοι λένε ότι οφείλει την ύπαρξη της στους Τούρκους ή τους Άραβες,αλλά το πιο σίγουρο είναι πως στα μέσα του 17ου αιώνα  Αμερικανοί έποικοι ήταν αυτοί που βράζοντας νερό με ζάχαρη έφτιαχναν σκληρά ζαχαρωτά μέσα σε τσουκάλια.Περίπου έναν αιώνα αργότερα κάποιος δαιμόνιος παραγωγός ζαχαρωτών ανακάλυψε τις μαλακές καραμέλες προσθέτοντας στο βραστό νερο με την ζάχαρη, βούτυρο -λίπος δηλαδη -και γάλα...και τον ευγνωμονούμε γι'αυτό!


Υπάρχουν δύο βασικοί τρόποι για να φτιάξει κάποιος καραμέλα : 
Η «ξηρή» μέθοδος, κατά την οποία ζεσταίνουμε την ζάχαρη σε μέτρια προς δυνατή φωτιά χωρίς καθόλου υγρά, σε αυτή την περίπτωση μπορούμε να κουνήσουμε το τηγάνι χωρίς να ανακατέψουμε την καραμέλα. Θέλει προσοχή και σίγουρα ένα θερμόμετρο ανά χείρας καθώς οι αλλαγές της θερμοκρασίας παίζουν μεγάλο ρόλο και επηρεάζουν την υφή, την γεύση και το χρώμα της.Να γνωρίζετε τέλος ότι όσο περισσότερο σκουραίνει τόσο πιο πικρή θα γίνει.
Στην «υγρή» μέθοδο από την άλλη, αυτό που κάνουμε είναι να διαλύσουμε την ζάχαρη σε κάποιο υγρό, όπως νερό,λεμόνι ή γάλα. Αλλά η αναλογία υγρού στο διάλυμα είναι πολύ μικρή. Ανακατεύουμε ελαφρά και απλώνουμε την ζάχαρη στο τηγάνι,το τοποθετούμε σε μέτρια φωτιά και σταματάμε το ανακάτεμα. Το υγρό, σταδιακά εξατμίζεται και η ζάχαρη γίνεται καραμέλα πιο εύκολα. Μην ανακατώστε αφότου αρχίσει να βράζει. Μόλις αρχίσει η καραμέλα να παίρνει χρώμα χαμηλώνουμε την φωτιά. Η καραμέλα είναι έτοιμη, όταν το χρώμα της είναι χρυσό καφετί. Η απαιτούμενη θερμοκρασία στο στάδιο αυτό είναι 154οC...την προσοχή σας εδώ γιατί είναι πολύ εύκολο και πιθανό να καείτε!!

Tip-Μη ρίξετε ποτέ νερό μέσα στην καραμέλα την ώρα που λιώνει,θα την καταστρέψετε και θα πάνε χαμένα και ο κόπος σας και η καραμέλα!

Αφορμή για να ξεκινήσει αυτή η περιπέτεια της καραμέλας στάθηκε ένα γλυκάκι που το ανακάλυψα πρόσφατα και με έβγαλε ασπροπρόσωπη
ή καλύτερα καραμελοπρόσωπη!  
Banoffee λέγεται... είναι ένα γλυκό Αγγλικής προέλευσης, χρονολογείται από το 1972 περίπου όταν ένας μάγειρας ονόματι Ian Dowding, στο East Sussex της Αγγλίας δημιούργησε το γλυκό αυτό, που για να λέμε και την καραμελωμένη αλήθεια ουσιαστικά εξέλιξε και εμπνεύστηκε την συνταγή από ένα αμερικάνικο πιάτο με το όνομα "Blum's Coffee Toffee Pie"(σαν τάρτα με στρώση μαλακής καραμέλας και σαντιγύς με γεύση καφέ).Ο Dowding πρόσθεσε στην συνταγή αυτή τις μπανάνες και το toffee και αφού έγινε νονός της,άφησε όλους τους υπόλοιπους να την αναδείξουν σε μία από τις πιο αγαπημένες γεύσεις στον κόσμο!
banoffee=banana+toffee
Την αυθεντική συνταγή θα την βρείτε στον πιο κάτω σύνδεσμο, η συνταγή που θα ακολουθήσει είναι μια παραλλαγή αυτής.Προσωπικά διάλεξα να την κάνω λίγο πιο εύκολη με το να αποφύγω την διαδικασία παρασκευής της τάρτας και να αντικαταστήσω τον στιγμίαιο καφε που μπαίνει στη σαντιγύ με τριμμένο φουντούκι.Η μόνη άλλη παραλλαγή που θεωρείται σωστή κατά τον Dowding είναι να χρησιμοποιήσετε μήλα αντί για μπανάνες, φτιάχνοντας Appleofi.
Για να δούμε...

BANOFFE-ΥΛΙΚΆ :

1. 1 κουτί μπισκότα τύπου digestive,250γρ.(μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και πτι-μπερ)
2. 50γρ. βούτυρο (το γνωστό,όχι για επάλειψη)
3. 2-3 μπανάνες
4. 1 κουτί ζαχαρούχο γάλα
5. 1 κρέμα γάλακτος 35% λιπαρά(για τη σαντιγυ)
    6. 1 κ.σούπας ζάχαρη άχνη ή κρυσταλλική(για τη σαντιγυ)
   7.(προαιρετικά αλλά βάλτε το,αξίζει!) τριμμένο φουντούκι περίπου 1/2 φλυτζάνι του καφέ.


BANOFFE-ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ :

Ξεκινάω αρχικά να σας πω για το ζαχαρούχο γάλα,ασχοληθείτε πρώτα με αυτό γιατί παίρνει κάμποση ώρα,μπορείτε να το κάνετε και από το προηγούμενο βράδυ.Λοιπόν σκοπός είναι να καραμελώσει το ζαχαρούχο γάλα και να γίνει όπως στην εικόνα αριστερά,πως θα γίνει αυτό ; βράζοντας το όπως είναι..ναι ναι με το κουτί...για 3 ώρες περίπου σε μέτρια φωτιά,κλειστό το κουτί ε! Μην το ανοίξετε,ούτε τρυπούλες! Βάλτε για οικονομία-λέμε τώρα-παραπάνω κουτάκια στην κατσαρόλα, όσα χωράει,ώστε να τα έχετε για μελλοντική χρήση! Μην το φοβηθείτε! Αφού περάσουν οι 3 ώρες βρασμού, τα αφήνετε να κρυώσουν (στο ψυγείο καλύτερα). 
ΠΡΟΣΟΧΗ!! Βασικό είναι να καλύπτετε τα κουτάκια συνεχώς με νερό μέσα στη κατσαρόλα καθώς βράζουν, μόνο αν τα αφήσετε χωρίς νερό θα σκάσουν και θα υπάρχει σοβαρή πιθανότητα να μη μπορέσετε να ολοκληρώσετε την συνταγή!!Αν τέλος δεν είστε της υπομονής, επιλέξτε να αγοράσατε έτοιμη καραμέλα βουτύρου, βγάζει μία ωραιότατη η εταιρεία Bon Maman.
Tip-Γενικότερα μόνο αν ανοίξετε μια κονσέρβα υπάρχει κίνδυνος να χαλάσει το περιεχόμενο της, γι'άυτό κάθε φορά που ανοίγουμε μία και δεν χρησιμοποιούμε όλο το περιεχόμενο της , καλό είναι ότι μένει να το αποθηκευόυμε σε καθαρά βάζα μέσα στο ψυγείο.Τέλος με το ζαχαρούχο γάλα, από δω και πέρα είναι όλα πολύ απλά.

Θρυμματίζουμε τα μπισκότα, για καλύτερο αποτέλεσμα εμπιστευτείτε το μίξερ σας και στη συνέχεια προσθέστε το λιωμένο βούτυρο.Αφού τα ανακατέψετε πολύ καλά, τοποθετήστε το μίγμα σε μια ταρτιέρα για να δημιουργηθεί η βάση του γλυκού(εγώ επέλεξα να σερβίρω σε χαμηλά ποτηράκια ως ατομικό κέρασμα).Στη συνέχεια απλώστε όλη την καραμέλα που φτιάξαμε νωρίτερα,μπορείτε στο σημείο αυτό να προσθέσετε το τριμμένο φουντούκι-φανείτε γενναιόδωροι! 
Επόμενο βήμα να απλώσετε τις μπανάνες πάνω από την καραμέλα, κομμένες σε λεπτές φέτες.Αν δεν είστε και πολύ φίλοι με τις μπανάνες,επιλέξτε να μην τις βάλετε όλες.Πάντως ο συνδυασμός μπανάνας-καραμέλας και μπισκότου θα σας ενθουσιάσει,οπότε μην σκέφτεστε αρνητικά για αυτές!
Το κερασάκι στην τούρτα, δηλαδή στο banoffee μπαίνει με το χτύπημα της κρέμας γάλακτος με την ζάχαρη άχνη για περίπου 10 λεπτα σε δυνατή ταχύτητα στο μίξερ.Μόλις δείτε ότι πήζει είναι έτοιμη η Chantilly,προσέξτε μόνο μην τη παραχτυπήσετε γιατί θα σας γίνει βούτυρο. Για να σφίξει πιο γρήγορα η σαντιγυ πρέπει η κρεμα γάλακτος που χρησιμοποιείτε να είναι κρύα, να έχει περάσει δηλαδή κάποια ώρα στο ψυγείο και καλύτερα το μπολ που θα την φτιάξετε να είναι  μεταλικό .
Tip-Αν προτιμάτε προσθέστε στο μπολ που ετοιμάζετε τη σαντιγυ σας και λίγη βανίλια ή ελάχιστο κονιάκ για το άρωμα.

Αυτό ήταν ! Τα καταφέρατε!! Αφού στρώσατε το μπισκότο , την καραμέλα, τις μπανάνες , το φουντούκι και τέλος την σαντιγυ, μπορείτε για το τελειωτικό χτύπημα και για ντεκόρ να ρίξετε πάνω από την απλωμένη σαντιγυ τριμμένη κουβερτούρα, κακάο,το φουντούκι που ίσως σας περίσσεψε, στιγμιαίο καφέ για να τιμήσετε και τον τύπο από το Sussex ή και τίποτα...

ΜΠΡΑΒΟ ΣΑΣ και μπράβο μου που φτιάξαμε τόσο ωραίο γλυκό...θα ικανοποιηθείτε και από την διαδικασία πριν και κατά την διάρκεια όταν θα το γευτείτε εσείς και οι φίλοι σας και θα σας ρωτάνε πως το φτιάξατε , το μετά βέβαια είναι μια απογοήτευση αφού το συγκεκριμένο δεν το χάρηκα και πολύ μέσα στο ψυγείο,εξαφανίστηκε ως δια μαγείας ! Πρόλαβα ευτυχώς να τραβήξω μερικές φωτογραφίες πριν χαθεί...
Καλή διασκέδαση και καλή απόλαυση :)






 

Περισσότερα για την αυθεντική συνταγή του banoffee ή μπανόφι θα βρείτε εδώ





Μερικά πρόσθετα στοιχεία περί καραμέλας...

Στον ύπνο σας...
Αν δείτε πως τρώτε καραμέλες, είναι σημάδι ερωτικών επιτυχιών και κοινωνικών απολαύσεων. Αν όμως ονειρευτείτε χαλασμένες καραμέλες, είναι προειδοποίηση στεναχώριας ή αρρώστιας.

Στην δίαιτα σας...
BANOFFEE-ΑΥΘΕΝΤΙΚΗ ΣΥΝΤΑΓΗ/ΜΕΡΙΔΑ

Καραμέλα απλή (1)
   710 (θερμίδες)

    75 (θερμίδες)
Καραμέλα για το βήχα μαλακιά (1 μικρή)     10 (θερμίδες)
Καραμέλα μέντας (1 μικρή)     10 (θερμίδες)
Καραμέλα με σοκολάτα (5 πολύ μικρές)     100 (θερμίδες)
Καραμέλα πραλίνα (1)     110 (θερμίδες)

Στο ραδιόφωνο...


Στον κινηματογράφο...







 














 
















































































































































































































































































































































































































































































































































































































































































































1 σχόλιο: