sugarologies

Παρασκευή, 28 Ιανουαρίου 2011

Η (ει) δική ΣΟΥ συνταγή- Profiterole ΑΛΛΙΩΣ...

Εμπρός ΞΑΝΑ καλά μου χεράκια !
Και η περιπέτεια συνεχίζεται με κάτι λίγο πιο δύσκολο,μπελαλίδικο όπως λέει και η γιαγιά Στέλλα...(όπως θα καταλάβατε προς το παρόν έχω αφιερωθεί στην καραμέλα και τις μεταμορφώσεις της, υπομονή εσείς της σοκολάτας τον επόμενο μήνα θα καείτε στην σοκόλαση!)
             PROFITEROLE AU CARAMEL
Συνταγή που διάλεξα σκεπτόμενη το κλασσικό προφιτερόλ με τη διαφορά πως αντικατέστησα την σοκολάτα με σάλτσα καραμέλας και συγκεκριμένα butterscotch-το πόσο νόστιμη είναι η άτιμη δεν λέγεται..το κουτάλι σε αυτή την περίπτωση με βοήθησε για να το επιβεβαιώσω ξανά και ξανά!!

Ξεκινάω πάντα με μερικά βιογραφικά των γλυκών για να τα νιώσετε πιο οικεία ώστε να τα φτιάξετε και στη συνέχεια να τα απολαύσετε με μεγαλύτερη σιγουριά και όρεξη...

Το προφιτερόλ είναι τρία πράγματα που με λίγη προσπάθεια μπορούν να γίνουν ένα...
1. ΣΟΥ (CHOUX)
2. ΚΡΕΜΑ ΖΑΧΑΡΟΠΛΑΣΤΙΚΗΣ (CREME PATISSERIE)
3. ΣΟΚΟΛΑΤΑ

Όπως ενημέρωσα πιο πάνω εγώ διάλεξα την καραμέλα για να κάνει παρέα με τα σου και την κρέμα έτσι για αλλαγή και η αλήθεια είναι πως τους κόλλησε για τα καλά!

ΓΕΝΙΚΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΠΡΟΦΙΤΕΡΟΛ :

Είναι μικροί,τραγανοί (άμα τους πετύχεις),κοίλοι κύκλοι της ζύμης choux που τους χωρίζεις στη μέση και τους γεμίζεις με γλυκιά αχτύπητα χτυπημένη κρέμα, βασικό για την ευχαρίστηση μας στο γλυκό αυτό είναι το πλατσούρισμα των σου στη σοκολάτα και τη σαντιγυ!Το profiterole είναι κέρδος για όποιον το έχει,το λέει και το όνομα του PROFIT...ειναι λοιπόν το γλυκό της αποζημίωσης και του "μπράβο συγχαρητήρια είσαι και ο πρώτος!"

WIKIPEDIA SAYS:
Profiteroles in Greece (Greek: Προφιτερόλ, Profiteról) are especially popular in the country's second city, Thessaloniki. However, unlike the original French version, profiteroles in Greece are covered deep in chocolate and topped with whipped cream. They are mostly bought in a large bowl, but smaller one-person portions also exist.A profiterole or cream puff is called choux creme (シュークリーム) (Chou à la crème), same as in French. An ice cream puff or ice cream profiterole is also a popular dessert in Japan, which is called choux ice (シューアイス) .


To Σου που χωρίς αυτό το προφιτερολ δεν θα γινόταν ποτέ δικό ΣΟΥ,πήρε το όνομα του, λόγω τού σχήματος του από την γαλλική λέξη λάχανο(choux).Για την ιστορία και το gossip του θέματος (γιατί έχει και από αυτό)το 1533 η Αικατερίνη των Μεδίκων παντρεύεται τον Δούκα της Ορλεανης μετέπειτα βασιλιά της Γαλλίας Henry II, μαζί της στο νέο της σπιτικό παίρνει και τον σεφ Panterelli ή κάτι τέτοιο ιταλικό,που λένε οτι δημιούργησε προς τιμήν της τα Σού και της είπε "Βασίλισσα ΜΟΥ αυτό δικό ΣΟΥ!"

Τα υπόλοιπα θα σας τα πω στη συνέχεια...έτοιμοι; Ξεκινάμε...


1.ΠΩΣ ΦΤΙΑΧΝΟΝΤΑΙ ΤΑ ΣΟΥ;
 ΥΛΙΚΑ 
ΓΑΛΑ          125 ΓΡ.(1 φλυτζ.τσαγιού )
ΝΕΡΟ          125 ΓΡ.(1 φλυτζ.τσαγιού )
ΒΟΥΤΥΡΟ       110 ΓΡ.
ΖΑΧΑΡΗ         τόσο λίγο
ΑΛΑΤΙ          τόσο λίγο όσο πάνω
ΑΛΕΥΡΙ        250 ΓΡ.(2 φλυτζ.τσαγιού)
ΑΥΓΑ (4-5)    250 ΓΡ.
Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε το γάλα με το νερό, το βούτυρο, το αλάτι και τη ζάχαρη. Μόλις αρχίσουν να βράζουν, ρίχνουμε το αλεύρι ανακατεύοντας συνεχώς με μια ξύλινη κουτάλα για 1 λεπτό περίπου.Βγάλτε το από την φωτιά και ανακατεύοντας σιγά σιγά θα δημιουργηθεί μια μπάλα γύρω από την κουτάλα σας.Αφήστε το λίγο να χαλαρώσει και να κρυώσει και μόλις νιώσετε και εσείς έτοιμοι βάλτε το μίγμα στο μίξερ ,ήρθε η ώρα να ρίξετε τα αυγά!ΕΔΩ ΝΑ ΕΙΣΤΕ ΠΡΟΣΕΧΤΙΚΟΙ ,για να μην γίνει ομελέτα κανονίστε να έχει κρυώσει το μίγμα που φτιάξατε,τα αυγά να έχουν μείνει εκτός ψυγείου πριν τα χρησιμοποιήσετε και τέλος φροντίστε να τα ρίχνετε σταδιακά,ένα-ένα,χτυπώντας τα στην χαμηλή ταχύτητα.Αν είστε της ταλαιπωριας μπορείτε να το κάνετε ανακατεύοντας με μία κουτάλα,αφού περάσουν 2-3λεπτά και το χέρι έχει αρχίσει να μουδιάζει,η ζύμη σας έιναι έτοιμη γυαλιστερή και έτοιμη για φούρνισμα!Yuppiiii!!!!


Βουτυρώνουμε το ταψί,ανάβουμε το φούρνο να είναι έτοιμος στους 180-200οC και αφήνοντας κενά μεταξύ τους φτιάχνουμε μικρές μπαλίτσες(με ένα κουταλάκι)και τις ψήνουμε για 30-40λεπτά μέχρι να πάρουν το χρώμα που παλεύεις γι΄άυτό κάθε καλοκαίρι...ΣΚΟΥΡΟ ΧΡΥΣΑΦΙ!Όταν τα βγάλεις,θα τα αφήσεις να κρυώσουν  και να στεγνώσουν και όλα θα πάνε καλά αφού έφτασες ως εδώ! 
Tip-Τα αυγά πρέπει να είναι όντως 250 γραμμάρια,διαφορετικά τα σου δεν θα γίνουν αφράτα και νόστιμα!Οπότε προμηθευτείτε ζυγαριά,αν βαριέστε την διαδικασία αγοράστε τα έτοιμα από απέναντι-ζαχαροπλαστείο! Ππφφφ!Αναίσχυντοι!!

2.VIP ΚΡΕΜΑ ΖΑΧΑΡΟΠΛΑΣΤΙΚΗΣ-ΔΩΣΕ ΒΑΣΗ!
ΥΛΙΚΑ
ΓΑΛΑ                   350 ΓΡ.
ΚΡΕΜΑ ΓΑΛΑΚΤΟΣ         150 ΓΡ.
ΖΑΧΑΡΗ                  80 ΓΡ.
ΑΥΓΑ                   4(ΚΡΟΚΟΥΣ)
ΚΟΡΝ ΦΛΑΟΥΕΡ+ΑΛΕΥΡΙ     80 ΓΡ.(ΙΣΗ ΑΝΑΛΟΓΙΑ)
ΒΑΝΙΛΙΑ(ΣΚΟΝΗ Η΄ΚΛΩΝΑΡΑΚΙ)  1
ΒΟΥΤΥΡΟ                1 ΚΟΥΤΑΛΙΑ

Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε το γάλα, την κρέμα γάλακτος και τη βανίλια. Σε ένα μπολ ανακατεύουμε τη ζάχαρη με το κορν φλάουερ,το αλεύρι και τους κρόκους. Πριν βράσει το γάλα ρίχνουμε το 1/3 στο μείγμα των αυγών, ανακατεύουμε και το αδειάζουμε μέσα στο υπόλοιπο γάλα. Συνεχίζουμε το ανακάτεμα κι άλλο ,κι άλλο...κουράγιο!Μόλις δέσει η κρέμα και αρχίσει να κοχλάζει κατεβάζουμε από τη φωτιά. Τελευταίο βάζουμε το βούτυρο.Αδειάζουμε σ’ ένα καθαρό σκεύος και σκεπάζουμε με μεμβράνη έτσι ώστε να ακουμπάει στην επιφάνεια της κρέμας για να μην πιάσει κρούστα.

3.BUTTERSCOTCH
ΥΛΙΚΑ
ΖΑΧΑΡΗ                 200 ΓΡ.
ΝΕΡΟ
ΣΙΡΟΠΙ ΓΛΥΚΟΖΗΣ(ΕΓΩ ΔΕΝ ΕΒΑΛΑ) 65ΓΡ.
ΚΡΕΜΑ ΓΑΛΑΚΤΟΣ         240 ΓΡ.
ΒΟΥΤΥΡΟ                110ΓΡ.

Η σάλτσα καραμέλας με βούτυρο και κρέμα γάλακτος. Προσωπικά μου θυμίζει τις «φλόκες», τις καραμέλες βουτύρου των νηπιακών μου χρόνων.Βάλτε σε ένα ανθεκτικό σκεύος,καλύτερα αντικολλητικό την ζαχαρη και ρίξτε τόσο νερό όσο χρειάζεται για να βραχει όλη η ζάχαρη.Αφήστε το στη φωτιά για 10 λεπτά περίπου μέχρι να αρχίσει να παίρνει σκούρο χρώμα και να βγάζει μπόλικες φυσαλίδες.Τότε θα ρίξετε πολύ προσεκτικά την κρέμα γάλακτος...ΘΑ ΑΦΡΙΣΕΙ...ΜΗΝ ΤΑΡΑΧΤΕΙΤΕ !Συνεχίστε και ανακατέψτε,βγάλτε από τη φωτιά και για να λάμψει στο τέλος θα ρίξετε σε κομματάκια το βούτυρο!Αυτό είναι και το τέλος...ικανοποιημένοι;



Εγώ ναι! Μπορεί από εμφάνιση να μην καίμε καρδιές αλλά από γεύση και νοστιμάδα είμαστε καλά...εντάξει ερασιτέχνες είμαστε και η επιτυχία στην περίπτωση μας είναι να γλύφουν τα δάχτυλα τους οι φίλοι μας και την μουσούδα τους οι σκύλοι μας ,όπως ο Ηρακλής-μέγας πειναλέος,οσμιστής και συμπαραστάτης!








Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου