sugarologies

Δευτέρα 23 Μαΐου 2011

Lady Marmelade... Η Κυρία Μαρμελάδα

Λίγα λόγια για τη δική μου Mαρμ-Ελλάδα:

 Η μαρμελ(λ)άδα δεν είναι καμιά τυχαία, είναι μια κυρία που θα καθίσει μαζί σας στο πρωινό και θα σας φερθεί με περίσσια ευγένεια και φροντίδα.Ίσως σας θυμίσει τη γιαγιά σας ή τη μαμά σας αλλά μη της το πείτε ποτέ γιατί αυτή θέλει να είναι μοντέρνα και μέσα σε όλα. Ούτως ή άλλως η μαρμελάδα είναι τα φρούτα της και τα φρούτα δεν έχουν εποχή και δεν κρατούν ρολόι.

Πολλοί δεν την συμπαθούν (μία από αυτούς ήμουν και εγώ μάλλον γιατί η γιαγιά μου εκτιμούσε περισσότερο τη δουλειά της μέλισσας και με τάιζε μονίμως μέλι) ίσως γιατί την σκέφτονται μόνη της,να στέκεται μέσα σε γυάλινα βαζάκια. Αλλά η μαρμελάδα δεν είναι έτσι...πάντα θα συνοδεύεται και πάντα θα χαίρεται να κάνει παρέα με ωραίους και κυριλέ τύπους όπως την φρυγανιά, το ζεστό ψωμάκι, το δροσερό γιαούρτι ή το παγωτό ακόμη και όταν την αγκαλιάζει κανένα τυράκι δεν θα πει όχι αρκεί οι προθέσεις του να είναι αγνές και να μην την τουμπάρει.
Προσωπικά αναθεώρησα τη γνώμη μου για αυτήν όταν μια άλλη φίλη μπήκε στη ζωή μου...η Πάστα Φλόρα! Αυτή μου τη γνώρισε,οπότε όποιος είναι αγαπημένος της Π.Φ. είναι αυτόματα και δικός μου...από τότε εγώ και η μαρμελάδα βρισκόμαστε συχνά και κάθε φορά την εκτιμώ περισσότερο!
Λίγα λόγια για τη μαρμελάδα..σοβαρά τώρα τι ξέρετε γι'αυτήν ;
- «Μελίμηλον θα πάρει ο κύριος;» Αυτή η έκφραση που σημαίνει αν ο κύριος επιθυμεί μαρμελάδα περιέχει μία από τις λέξεις που εισέρχονται πρώτες στα παιδικά λεξιλόγια ακόμα και χωρίς το «ρο» , που κατάγεται από την αρχαιότητα και σήμαινε κάποιο είδος κυδωνιού.Τα κυδώνια στην αρχαιότητα ήταν κάτι σαν το πασατέμπο των γιαγιάδων...μεγάλο trend! Τα διατηρούσαν λοιπόν βράζοντας τα αργά αργά με μέλι.Παρατηρώντας ότι το μίγμα όσο κρύωνε έπηζε,ανακάλυψαν την πηκτίνη (η πρόγονος της σημερινής ζελατίνης).Την μέθοδο αυτή την εξέλιξαν οι Ρωμαίοι.

 
MARIE EST MALADE=ΜΑΡΜΕΛΑΔΑ!
Υπό τη σχεδόν σημερινή της μορφή, η μαρμελάδα, λέγεται ότι εφευρέθηκε γύρω στο 1560 χάρη σε έναν γιατρό της βασίλισσας της Σκωτίας, Μαρίας, όταν για να τη συνεφέρει από τη ναυτία κατά τη διάρκεια ενός ταξιδιού της από τη Γαλλία στη Σκωτία, ανακάτεψε πορτοκάλι με ζάχαρη. Λόγω αυτής του της κίνησης προέκυψε και μια ετυμολογική εκδοχή της μαρμελάδας. «Marie est malade», η Μαρία είναι άρρωστη. Οι ερευνητές της γαστρονομίας όμως επιμένουν ότι επικρατέστερη προέλευση είναι από την πορτογαλική λέξη marmelo. Η σύνδεση της Πορτογαλίας με τη μαρμελάδα επιβεβαιώνεται καθώς από τον 16ο αι. η Ευρώπη και κυρίως η Αγγλία, η Σκωτία και η Γαλλία απολάμβαναν τα ζαχαρωμένα κυδώνια που εξήγαγε η Πορτογαλία. Για κάποια περίοδο γύρω στο 18ο αιώνα η φράση «marmalade madam» χαρακτήριζε μια κυρία όχι τόσο... βαρέων ηθών.


Ο Sir Noel Peirce Coward (1899-1973), διάσημος Αγγλος ηθοποιός και θεατρικός συγγραφέας, γνωστός για την κομψότητα, είχε πει το εξής: «Το πνεύμα οφείλει να είναι μια θεσπέσια απόλαυση, σαν το χαβιάρι. Ποτέ μην το απλώνετε σαν τη μαρμελάδα». 

Ο ορισμός της τέλειας μαρμελάδας:
* Σωστή πυκνότητα. 
* Λαμπερό χρώμα
* Ομοιόμορφη κατανομή φρούτων. 
* Ζωντανή και αληθινή τη γεύση του φρούτου.
* Εύλογο περιθώριο βρωσιμότητος. Δηλαδή δεν θα κρυσταλλώσει, δεν θα ξινίσει, δεν θα μουχλιάσει.

ΜΗΝ ΤΕΜΠΕΛΙΑΖΕΤΕ!
Εντάξει μάθατε αρκετά νομίζω, τόσα όσα χρειάζονται για να ξεκινήσετε ένα φλερτ μαζί της...και όπου βγει! Και πάλι όμως σας καταλαβαίνω...Ποιός να φτιάχνει τώρα σπιτική μαρμελάδα και γιατί ; Στο ράφι του υπερπαντοπωλείου θα την βρω πιο φτηνή και θα γλυτώσω και την ταλαιπώρια...Και πότε θα την φάω άλλωστε; Στο πρωινό μου -που το έχω διαγράψει από την ημερησια διάταξη ή από το five o' clock tea time μου σε άπταιστα εγγλέζικα ; Τέλος πάντων ! Δεν έχει σημασία αν θα μπείτε στη διαδικασία ή όχι...εμένα ο δαίμονας της προκοπής και της κατσαρόλας δεν με αφήνει να ησυχάσω οπότε....ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΕ !

Ξεκίνησα και έφτιαξα την πιο απλη μαρμελάδα...φράουλα μια που ο Μάιος ενδείκνυται !
Οι συνδυασμοί είναι απεριοριστοί ,μπορείς να προσθέσεις μπαχαρικά και αρώματα που αγαπάς και ταιριάζουν με κάθε φρούτο...εγώ πρόσθεσα μερικά κλωνάρια βανίλιας και ροζ αρωματικό πιπέρι.

Προτεινόμενοι συνδυασμοί:
Μαρμελάδα αχλάδι με τζίντζερ ή και βανίλια
Μαρμελάδα σύκο με πιπέρι ή μοσχοκάρυδο και τζίντζερ ή ρούμι και γαρίφαλα
Μαρμελάδα ροδάκινο με βασιλικό ή δύοσμο
Μαρμελάδα μήλο με φασκόμηλο,κανέλα ή θυμάρι
Μαρμελάδα βατόμουρο με καρδάμωμο και πιπέρι

ΥΛΙΚΑ

1 κιλό φράουλες(προτιμήστε μικρές για να μη χρειαστεί να τις κόψετε)
600 γραμ. ζάχαρη
χυμό ενός λεμονιού
2 κουταλάκια ροζ πιπέρι σε κόκκους
1 κλωναράκι βανίλιας

ΓΙΑ ΜΙΑ ΚΑΘΟΛΟΥ ΧΑΣΜΟΥΡΗΤΙΚΗ ΜΑΡΜΕΛΑΔΑ ΦΡΑΟΥΛΑ-DO IT YOURSELF (DIY)
Αφού πλύνετε και σκουπίσετε καλά τις φράουλες,αφαιρέστε το κοτσάνι και βάλτε τις σε μια κατσαρόλα, σκεπάστε με την ζάχαρη και προσθέστε τον χυμό λεμονιού.Αφήστε τις για μερικές ώρες να βγάλουν τον χυμό τους.Στη συνέχεια βάζουμε τις φράουλες με το ζουμί τους σε μέτρια φωτιά να βράσουν και να διαλυθεί εντελώς η ζάχαρη,περίπου για 20 λεπτά.Ρίχνουμε τους κόκκους πιπεριού και το stick βανίλιας κομμένο στα δύο, αφήνουμε άλλα 10 λεπτά  σε δυνατή φωτιά.Με μια τρυπητή κουτάλα αφαιρούμε τον αφρό που σχηματίζεται...όσο πιο γερά τα φρούτα που θα χρησιμοποιήσετε τόσο λιγότερος ο αφρος που θα χρειαστεί να ξεαφρίσετε.Όταν τελειώσει ο βρασμός αφαιρέστε τη βανίλια και το πιπέρι.
Χαμηλώστε τη θερμοκρασία και ανακατεύετε συχνά για να μη κολλήσει,όταν πήξει θα το καταλάβετε...συνοχή και γυαλάδα ! Μπορείτε να την περάστε και από test πριν αποφασίσετε ότι είναι έτοιμη...1.όταν βγάζετε την ξύλινη κουτάλα(βασικό εργαλείο) η μαρμελάδα πρέπει να την καλύπτει με ένα γυαλιστερό στρώμα ή 2.πάνω σε ένα παγωμένο πιάτο ακουμπήστε λίγη μαρμελάδα, αν σταθεί στο ύψος της και δεν ρέει τότε περνάει τις εξετάσεις. PRESTO !!!

Για να αποστειρώσετε τα βαζάκια: αφού σαπουνίσετε και ξεπλύνετε καλά με ζεστό νερό τα βάζα,τοποθετείστε τα ανάποδα (βάζο και καπάκι) σε μια πετσέτα μέσα στο φούρνο και σε χαμηλή θερμοκρασία (100° C) τα αφήνουμε για 15'. Κατόπιν γεμίστε τα με τη μαρμελάδα μέχρι επάνω,να μην υπάρχει κενό μεταξύ μαρμελάδας και πώματος, σφραγίστε με το καπάκι κι αναποδογυρίστε!
Οι μαρμελάδες διατηρούνται σε ξηρό, σκοτεινό και δροσερό μέρος για 1 χρόνο. Αν τις ανοίξετε όμως, έχουν διάρκεια ζωής τους 6 μήνες. Σε περίπτωση που παρατηρήσετε μούχλα στην επιφάνειά τους, θα πρέπει να τις πετάξετε όπως είναι.
Για περισσότερα σχετικά με τα γυάλινα βαζάκια και τα λάθη που πρέπει να αποφύγετε για να πάνε όλα καλά με την μαρμελάδα σας...check this out !

TIP -Μπορείτε στο τέλος λίγο πριν την κλείσετε ερμητικά στα βαζάκια να προσθέσετε και μερικα φύλλα μέντας ή δύοσμου,πλυμμένα και πολύ καλά σκουπισμένα.

Η Αλίκη και η μαρμελάδα!!!
Την ώρα που ήταν η Αλίκη στη Χώρα των Θαυμάτων στο τσάι του Καπελά, παρατήρησε ότι δεν υπήρχε μαρμελάδα. Ζήτησε μαρμελάδα και ο Καπελάς είπε, ΄΄Μαρμελάδα σερβίρουμε κάθε δεύτερη μέρα.΄΄

      Η Αλίκη διαμαρτυρήθηκε, ΄΄Μα ούτε και χθες δεν είχε μαρμελάδα!΄΄

΄΄Σωστά,΄΄ είπε ο Καπελάς. ΄΄Ο κανόνας είναι: πάντα έχουμε μαρμελάδα χθες και μαρμελάδα αύριο, ποτέ μαρμελάδα σήμερα΄ επειδή το σήμερα δεν είναι κάθε δεύτερη μέρα!΄΄

     Και κάπως έτσι ζεις: μαρμελάδα χθες, μαρμελάδα αύριο, ποτέ μαρμελάδα σήμερα. Και κάπου εκεί βρίσκεται και η μαρμελάδα! Η μόνη πραγματική στιγμή που υπάρχει είναι η τωρινή. Κι αν τολμάς να βρεθείς με την πραγματικότητα, αυτή είναι εδώ κοντά σου..τώρα!

THAT'S ALL FOLKS!!


1 σχόλιο:

  1. Μου αρέσει που εκτός από την συνταγή σου, κάνεις και μια πολύ ωραία εισαγωγή στο θέμα!
    nice work ;-)

    ΑπάντησηΔιαγραφή